GEMEENTELIJKE SCHOOLSPORTCOMMISSIE LEIDEN

Mahjongen

Mahjong is een gezelschapsspel. Het komt van het Standaardmandarijnse woord Majiang in het Standaardkantonees wordt het spel Màa Chuk genoemd. Bijna elke volwassen Chinees speelt mahjong. Ook in Japan, Korea, de Filipijnen en Taiwan wordt mahjong gespeeld, evenals - maar in veel mindere mate - de westerse wereld.

De regels kunnen van plaats tot plaats variëren. In Nederland bestaat sinds 2004 de Nederlandse Mahjong Bond, die betrokken is bij de organisatie van tal van toernooien. Van oudsher werden daarbij de Nederlandse Toernooi Spelregels aangehouden; evenals de regels van De Rode Draak, een variant op de klassieke Chinese regels. Maar de laatste jaren zijn vooral de moderne Chinese en Japanse varianten sterk in opmars, zoals Hongkongmahjong, riichimahjong en de nieuwe Internationale Regels, ook wel "Chinees Officieel" genoemd. In Suriname is de lokale variant matjok zeer populair.

Spelregels

< Terug naar het overzicht

Alles over deze activiteit

Deze activiteit is al begonnen, je kan je helaas niet inschrijven.

Hieronder vind je alle informatie over de activiteit. Klik op 'Inschrijven' om verder te gaan.

Informatie

Soort activiteit: sport
Tak van sport: mahjong
Beschrijving aanbod:

Wij zijn een gezelligheidsclub waar je Mahjong kunt leren spelen volgens de Mahjong competition rhules (MCR). Iedereens is welkom van jong tot oud.

 

Mahjong is een gezelschapsspel. Het komt van het Standaardmandarijnse woord Majiang (麻将), in het Standaardkantonees wordt het spel Màa Chuk (麻雀) genoemd.

 

Bijna elke volwassen Chinees speelt mahjong. Ook in Japan, Korea, de Filipijnen en Taiwan wordt mahjong gespeeld, evenals - maar in veel mindere mate - de westerse wereld. De regels kunnen van plaats tot plaats variëren.

 

In Nederland bestaat sinds 2004 de Nederlandse Mahjong Bond, die betrokken is bij de organisatie van tal van toernooien.

Heb je ooit wel eens Mahjong gespeeld? Ligt er ergens nog een nooit gebruikt spel te verstoffen omdat je de spelregels eigenlijk niet weet? Dan is dit je kans om dit mooie spel herpakken of voor de nieuwelingen oppakken met een heuse cursus. 

Voor wie Mahjong niet kent:

Mahjong is een gezelschapsspel gespeeld met 4 spelers. Het doel van het spel is om doormiddel van pakken en wegleggen van de speelstenen, geldige combinaties te maken. Wanneer alle stenen van een speler geldige combinaties vormen, mag Mahjong worden geroepen, worden de punten geteld en start de volgende ronde.

Leeftijdscategorie: 14 tot 18 jaar
Aantal plaatsen: 6
Aantal lessen: 5
Locatie: Buurthuis de Hoeksteen, Houtschans 107
2352 CJ Leiderdorp
Aanbieder: Mahjongvereniging de Rode Sleutels
Bijzonderheden:
 

Inschrijven voor 2 oktober 2018 en uitsluitend voor de geboortejaren 2001 t/m 2005 van het voortgezet onderwijs.

De eerste 5 lessen krijg je les in groepsverband. Daarna ben je nog 5 lessen welkom om op de speelavonden van de club met andere spelers te oefenen.

Kosten (voor de gehele cursus): € 25.00


Datum Begintijd Eindtijd
dinsdag 9 oktober 2018 19.00 uur 21.00 uur
dinsdag 16 oktober 2018 19.00 uur 21.00 uur
dinsdag 30 oktober 2018 19.00 uur 21.00 uur
dinsdag 6 november 2018 19.00 uur 21.00 uur
dinsdag 13 november 2018 19.00 uur 21.00 uur


< Terug naar het overzicht

Contactgegevens

Joke Augustinus

Telefoonnummer overdag:

071-5163805

Telefoonnummer 's avonds:

E-mailadres:

l-rodesleutel-mahjong@sportpas.nl

Website: